Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският Киприан и  оростолският Яков, Величкият епископ Сионий -

...
Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският Киприан и  оростолският Яков, Величкият епископ Сионий -
Коментари Харесай

Свещеници настояват Николай Пловдивски и духовниците, които служиха с украинските разколници, да бъдат наказани

Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският Киприан и  оростолският Яков, Величкият свещеник Сионий - свещеник на Троянската и Бачковската света обител, Смолянският свещеник Висарион на службата в “Свети Стефан ” в Истанбул дружно с разколниците от неканоничната Православна черква на Украйна. 19 май 2024г.

Свещеници от Пирдопска духовна околия изпартиха отворено писмо до Светия Синод на БПЦ с настояване тримата митрополити и двамата епископи, които съслужиха с неканоничната Православна черква на Украйна да понесат отговорност за дейностите си. 

Ето текста на писмото, изпратено до " Гласове ": 

ДО СВЕТИЯ СИНОД 
НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА – 
БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

Ваши високопреосвещенства,

 Долуподписаните свещеници от Пирдопска духовна околия, Ловчанска митрополия, с паника се обръщаме към Св. синод във връзка със случилото се на 19 май 2024 година в манастира Балъклъ в Турция съслужение и евхаристийно общение на петима български архиереи с представители на така наречен Православна черква на Украйна.

Държим смирено, само че и поради значимостта на въпроса – ясно и твърдо, да заявим следното:

1. Категорично възразяваме БПЦ да взе участие в политически каузи, които с изключение на всичко друго протичат и отвън границите на страната ни. Напомняме, че канонична Христова черква в рамките на Украйна постоянно и за всички е била Украинската православна черква, в този момент водена от Киевския митрополит Онуфрий, а новосъздадената и интензивно промотирана от Константинополския патриарх Вартоломей ПЦУ: в най-хубавия случай – геополитически план в църковни одежди, а във всеки случай – лъжецърква.

2. Настояваме тримата митрополити и двамата епископи да понесат отговорност за тежкото самочиние, с което нанесоха рана не на себе си, а на цялото църковно тяло и тъкмо преди избора на патриарх внесоха тежък ужас, заплашващ единството на Христовата черква в България.

3. Изразяваме възмущение от нововъведената от Фенер и все по-усилено използвана еклесиологична терминология за „ Църква-майка ” и нейни „ дъщери ”, с което бива подменяно изконното схващане за Църквата като тайнствено Тяло Христово и като очевидно стадо с овчар Господ Иисус Христос; вместо това бива налагано разбиране за Църквата като световна човешка институция с корпоративен темперамент. Изразяваме удивление и надълбоко недоумение за какво сходна терминология стартира да се чува и от устата на български архиереи, и то от най-високо място...

4. Заявяваме, че наличието на патриарх Вартоломей на идния избор за български патриарх, за което той твърди, че е поканен, е абсолютно нежелано. Със своите дейности и заявки от последните години патриарх Вартоломей непроменяемо се трансформира в източник на тежка сексапил за огромна част от вярващите в България, а след учредяването на ПЦУ – към този момент и за вселенската Църква. Не желаем наличието му и поради настоящето замесване на български архиереи в беззаконието си.

5. Подчертаваме, че никой нито ни е принудил, нито предложил, нито подтикнал да напишем това писмо, а се водим само от съвестта си на свещеници и християни.

23.05.2024 година
гр. Пирдоп
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
С уважение и смирение в Христа към Ваши високопреосвещенства
оставаме правилни рожби на светата православна Църква:

Следвайте " Гласове " в Телеграм


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР